دستگاه سی پپ
دستگاه سی پپ یکی از تجهیزات کمک تنفسی است که برای کمک به درمان بیماری های مختلف ریوی مورد استفاده قرار می گیرد. سی پپ یا CPAP که مخفف Continuous Positive Airway Pressure می باشد خروپف را نیز درمان می کند. این دستگاه فشار مثبت به راه هوایی بیمار وارد کرده و عمل دم را امکان پذیر می کند. مهم ترین کاربرد این دستگاه در درمان آپنه تنفسی یا وقفه تنفس در خواب است که بسیار شایع بوده و در صورت عدم درمان مشکلات بسیاری از جمله بیماری های قلبی و مغزی را به همراه خواهد داشت. علاوه بر این، آپنه باعث خستگی و عدم هوشیاری فرد در طول روز می شود. پیش از استفاده از دستگاه سی پپ لازم است از بیمار یک تست خواب گرفته شود تا بر اساس آن پزشک دستگاه را با تنظیمات لازم تجویز نماید.
نحوه عملکرد دستگاه سی پپ:
دستگاه سی پپ با استفاده از یک پمپ هوا، جریان هوا را با فشار تنظیم شده توسط ماسک به بیمار منتقل می کند. تنظیمات دستگاه بر اساس اطلاعات مندرج در تست خواب توسط پزشک یا کارشناس متخصص تنظیم می شود. این تنظیمات شامل پارامترهایی مانند تعداد آپنه، زمان به خواب رفتن و… می باشد که در نهایت فشار هوای ورودی به ماسک را تعیین می کند. ماسک توسط لوله خرطومی که نقش رابط را دارد به دستگاه متصل می شود. از دیگر اجزای دستگاه سی پپ، مخزن رطوبت ساز است که داخل آن را از آب پر می کنند و با استفاده از گرم کن با تولید بخار آب کمک می کند تا هوای مرطوب وارد ریه بیمار شده و خشکی هوای ورودی بیمار را اذیت نکند. در ورودی دستگاه نیز فیلترهایی وجود دارند که آلودگی و گرد و غبار را خذف می کنند و احتمال عفونت های تنفسی را کاهش می دهند.
منظور از تست خواب و آپنه تنفسی چیست؟
به منظور شناسایی و درمان اختلالات تنفسی در خواب، تست خواب یا پلی سومنوگرافی(Polysomnography) در مرکز درمانی و توسط فرد متخصص انجام می شود. به این منظور بیمار یک شب را در کلینیک مخصوص بستری می شود تا توسط دستگاه تمام اختلالات خواب مانند آپنه مرکزی خواب، آپنه انسدادی، اختلالات رفتاری خواب REM، پاراسومنیا و… تشخیص داده شود. نتیجه تست در قالب یک گزارش در اختیار بیمار قرار می گیرد تا برای پزشک متخصص ارسال شود. به طور خلاصه آپنه تنفسی قطع تنفس هنگام خواب است که می تواند به صورت متعدد اتفاق بیفتد. آپنه سه نوع اصلی دارد:سی پپ
- آپنه انسدادی رایج ترین نوع آپنه است که معمولا هنگامی اتفاق می افتد که یک عاملی مانند شل شدن عضلات گلو مانع تنفس عادی در هنگام خواب می شود.
- آپنه مرکزی زمانی اتفاق می افتد که تنفس غیر ارادی که باید توسط سیگنال مغز کنترل شود دچار مشکل می شود.
- آپنه مختلط همانطور که از نام این اختلال مشخص است ترکیبی از دو حالت آپنه مرکزی و انسدادی است.
نحوه استفاده از دستگاه سی پپ:
پزشک متخصص با بررسی نتایج تست خواب مانند زمان و تعداد آپنه ها تجویز می کند که بیمار به دستگاه کمک تنفسی نیاز دارد یا خیر و اگر نیاز دارد دستگاه سی پپ و یا بای پپ مورد احتیاج وی است. از آن جایی که استفاده از این دستگاه ها هزینه بر و برای سلامتی مهم است، همواره توصیه می شود که تهیه و استفاده از دستگاه با تجویز پزشک متخصص و زیر نظر کارشناس مهندسی پزشکی انجام شود. با استفاده از سی پپ، علاوه بر این که مشکل بیمار به مرور درمان می شود، بیمار در طول روز احساس بهتری نیز خواهد داشت و از خستگی و خواب آلودگی وی کاسته می شود. لازم به ذکر است که در صورت حاد بودن بیماری، ممکن است پزشک توصیه کند که بیمار در طول روز نیز ساعاتی از دستگاه استفاده نماید. در مواردی ممکن است بیمار نتواند به راحتی با دستگاه ارتباط برقرار کند یا قادر به تحمل دستگاه به خصوص در طی خواب باشد. در چنین مواردی پزشک ممکن است توصیه کند که بیمار چند ساعت در طول روز هنگام مطالعه یا تماشای تلویزیون از سی پپ استفاده نماید تا به مرور به آن عادت کند.
دستگاه بای پپ
دستگاه بای پپ یکی از تجهیزات پزشکی کمک تنفسی است که بر اساس پارامترهای تست خواب بیمار برای هر دو عمل دم و بازدم تنظیم می شود. فشار هوای ورودی دستگاه(ipap) که به عمل دم کمک می کند، هنگام بازدم کاهش پیدا می کند و به بیمار در عمل بازدم یاری می رساند که این فشار، فشار بازدم(epap) نام دارد. یعنی در مقابل فشار هوای مثبت هنگام دم یک فشار کمتر حین بازدم است که تنفس را راحت تر کرده و بیمار خواب راحت تری را تجربه می کند. این دستگاه به درمان آپنه تنفسی نیز کمک می کند و از مشتقات دستگاه ونتیلاتور به حساب می آید.
دستگاه بای پپ برای چه بیماری هایی استفاده می شود؟
- انسداد مزمن ریه یا COPD: در این بیماری راه هوایی بیمار در اثر یک محرک تنفسی مانند دود سیگار دچار التهاب می شود و در صورت عدم درمان پیشرفت می کند.
- آپنه تنفسی: این بیماری، وقفه تنفسی در طول خواب است که می تواند به دفعات تکرار شود. در صورت توقف زیاد تنفس، اکسیژن رسانی به مغز کاهش پیدا می کند و علاوه بر خستگی و عدم هوشیاری فرد در طول روز، باعث بیماری های قلبی و مغزی مختلف نیز می شود.
- پنومونی یا عفونت دستگاه تنفسی تحتانی در اثر باکتری، قارچ و ویروس.
- آسم که همراه با تنگی نفس، خس خس و سرفه است.
- ضعف تنفسی پس از عمل های جراحی سنگین.
- بیماری های عصبی-عضلانی که تنفس را نیز مختل می کنند مانند دیستروفی عضلانی و آتروفی عضلانی-نخاعی.
- انواع بیماری های قلبی مانند نارسایی قلبی و ادم حاد ریوی ناشی از آن.
- سندرم هیپوونتیلاسیون که در اثر چاقی رخ می دهد و تعداد و عمق تنفس بیمار کاهش پیدا می کند. در اثر این بیماری تنفس سطحی می شود و اکسیژن خون کاهش پیدا می کند.
طرز کار دستگاه بای پپ:
برای استفاده از دستگاه ابتدا نیار به گرفتن تست خواب از بیمار وجود دارد. جهت راه اندازی دستگاه بای پپ لازم است در مرطوب کننده آن، به اندازه ۴۰۰ میلی لیتر آب مقطر ریخته شده و سپس به دستگاه متصل شود. پس از آن لوله خرطومی ابتدا به دستگاه و سپس به ماسک بای پپ یا نازال آن وصل می شود و ماسک روی صورت بیمار قرار می گیرد. تنظیمات دستگاه طبق تجویز پزشک در دستگاه اعمال شده و دستگاه روشن می شود. اگر در حین کار کردن دستگاه، ماسک بیمار نشتی داشته باشد علامت ماسک بر روی دستگاه قرمز می شود. در غیر این صورت باید سبز باشد. هم چنین لازم است با توجه به میزان رطوبت محیط، رطوبت دستگاه بین درجه ۱ تا ۷ تنظیم شود.
ونتیلاتور
هنگام تنفس، اکسیژن هوای دم از طریق ریه ها به جریان خون وارد شده و دی اکسید کربن تولید شده از طریق ریه ها خارج می شود. در بعضی افراد ممکن است به دلیل بیماری یا بیهوشی هنگام عمل جراحی، تنفس به صورت منظم و خودکار صورت نگیرد. دستگاه ونتیلاتور امکان تنفس مکانیکی را برای بیمار ایجاد می کند و عموما برای مراقبت های شدید پزشکی، مراقبت در منازل و فوریت های پزشکی(به عنوان یک دستگاه استاندارد) و در بیهوشی(به عنوان یک جزء از ماشین بیهوشی) استفاده می شود. ونتیلاتورها معمولا در زمان کوتاه استفاده می شوند اما برخی ممکن است در منزل یا خانه سالمندان برای مدت طولانی مورد استفاه قرار بگیرند. در این حالت ونتیلاتورهای خانگی(مدل ساده شده بیمارستانی) به کار می روند. نکته دیگر این است که ونتیلاتور عملکرد درمانی ندارد و فقط بیمار را در انجام عمل تنفس یاری می کند.
نحوه استفاده از دستگاه ونتیلاتور:
به بیماری که به هر دلیل امکان تنفس خود را از دست داده باشد و نیاز به استفاده از دستگاه ونتیلاتور دارد، به سه روش می توان تنفس دهی کرد:
- اینتوباسیون(Intubation) یا اینتوبه کردن: در این روش درون ریه یک لوله گذاشته می شود به این ترتیب که فرد متخصص با استفاده از لارنگسکوپ مجرای تنفسی را باز می کند و لوله گذاری را انجام می دهد.
- تراکستومی: در این حالت با استفاده از یک برش کوچک در گلو، لوله تراکستومی مستقیما در داخل نای بیمار قرار می گیرد.
- استفاده از ماسک: این روش غیر تهاجمی است و در مواردی که بیمار از سطح هوشیاری کافی برخوردار باشد استفاده می شود.
برای درخواست اجاره و یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره همراه 09133017706 و 09133686973 تماس بگیرید و یا اینکه جهت ثبت سفارش اینترنتی به آدرس سایت فروشگاهی و اجاره تجهیزات پزشکی که در زیر آمده مراجعه نمایید.
www.hamiane-salamat.ir