مراقبت از بیمار در منزل

بیماران از نظر ترخیص از بیمارستان به چند گروه تقسیم میشوند:

گروه اول بیمارانی هستند که به دنبال بیماری در بیمارستان بستری شده وپس از طی دوره درمان دارویی یا جراحی بهبودی کامل را به دست می آورند و بدون نیاز به تجهیزات پزشکی خاصی از بیمارستان ترخیص میشوند. این افراد فقط باید به آموزشهایی که از طرف پزشک یا پرستار در زمان ترخیص دریافت کرده اند عمل کرده، داروهای تجویز شده را تا زمانی که پزشک صلاح میداند مصرف کنند و در صورت نیاز جهت تکمیل فرایند درمان مجددا به پزشک خود مراجعه نمایند. بعنوان  مثال بیماری که به علت آپاندیست تحت عمل جراحی قرار گرفته یا بیماری که به علت عفونت مجاری ادرای بستری شده است.

 

گروه دوم بیمارانی هستند که بعد از ترخیص از بیمارستان مجبورند به صورت موقت یا دائم از وسیله ای برای امور روزمره یا یا ادامه زنگی استفاده کنند. مانند کسی که  دچار قطع عضو شده و نیاز به عصا یا ویلچیر دارد و یا فردی که دچار حملات آسم میشود و در زمان بروز باید اکسیژن در دسترس وی باشد و یا فردی که عمل جراحی ارتوپدی انجام داده و مدتی باید در منزل روی تخت بستری باشد.

 

گروه سوم بیمارانی هستند که وضعیت آنها به شکلی است که به اصطلاح وابسته به تخت بوده و در صورت تصمیم به ترخیص باید کماکان شرایط و وسایل مورد نیازی که در بیمارستان برای وی استفاده میشده را در منزل نیز فراهم کرد تا بتوان وی را ترخیص نمود. نمونه بارز این افراد بیمارانی هستند که به دنبال آسیب مغزی به علت CVA و یا تروما مدتی در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بستری بوده اند و بعلت عدم نیاز به اقدام درمانی خاص و طولانی شدن زمان بستری بهتر است بیمار به منزل منتقل شده و مراقبتهای لازم را در آنجا دریافت نماید.

در مورد این دسته از بیماران دو حالت وجود دارد یا اینکه افراد خانواده میتوانند خودشان امور مربوط به مراقبت بیمار را در منزل به عهده بگیرند چرا که در مدتی که بیمار در بیمارستان بستری بوده بعنوان همراه تمام مواردی را که نیاز بوده آموزش دیده و یاد گرفته اند ونیاز به کمک گرفتن از افراد دیگر ندارند. در مورد این بیماران فقط باید تجهیزات مورد نیاز بیمار قبل از ترخبص فراهم شود.

در حالت دوم وضعیت بیمار به گونه ای است که افراد خانواده نمیتوانند به صورت مستقل برنامه ریزی مراقبتی برای بیمارشان داشته باشند و حتما باید از تیم درمانی (پزشک و پرستار) کمک بگیرند.بیمارانی که دارای تراک بوده و در زمان ترخیص به دستگاه ونتیلاتور وصل هستند از این دسته اند.

Top of Form

بیمار (گروه سوم)را تحت چه شرایطی و با چه پروسه ای  و چگونه به منزل منتقل می کنند تا از خدمات مراقبتی در منزل برخوردار شود؟

 

 

پس از این که پزشک معالج بیمار بنا بر دلیل هایی که در اختیار دارد تصمیم به انتقال بیمار به منزل گرفته و این طور صلاح می بیند که ادامه ی خدمات مراقبتی را در منزل بیمار برای وی به انجام رسانند نوبت به انتقال بیمار به منزل می شود.

 

 

با توجه به این که فرد بیمار در شرایط و وضعیت خاصی قرار داشته و در بیمارستان دستگاه ها و تجهیزات مخصوصی به بدن وی متصل است می بایست برای انتقال با همین دستگاه ها اقدام شود. اما این امر امکانپذیر نیست چرا که دستگاه ها متعلق به بیمارستان هستند.

 

 

به همین علت خانواده ی بیمار باید کلیه ی تجهیزات لازم برای انتقال بیمار را فراهم نماید

در جریان پروسه انتقال کلیه  اقدام های امنیتی و ایمنی باید رعایت شوند و این کار با در نظر گرفتن کلیه  استانداردهای پزشکی لازم برای بیمار صورت  پذیرد و بیمار با بالاترین سطح محافظت و مراقبت و کنترل به منزل منتقل شود.

 

مزیت های مراقبت بیمار در منزل چه هستند؟

گفتیم که هنگامی که پزشک صلاح ببیند دستور بستری کردن فرد را در منزل می دهد و از خانواده ی بیمار می خواهد برای وی از شرایط را فراهم کند.

ترخیص بیمار و ادامه مراقبت در منزل برای بیمار و اطرافیان وی مزیت ها و حسن هایی را به وجود می اورد که در این قسمت می خواهیم به آنها بپردازیم. این مزیت ها به شرح زیر هستند:

 

1-      یکی از مهمترین خطراتی که بیماران بستری در بیمارستان را مورد تهدید قرار می دهد وجود عفونت ها و مبتلا شدن فرد بیمار به عفونت است. کمتر شدن مدت زمانی که فرد بیمار در بیمارستان بستری است می تواند به شدت به این موضوع کمک کرده و سبب پایین آمدن ریسک ابتلای فرد بیمار به عفونت در محیط بیمارستانی خواهد شد.

 

2-      مورد بعدی که بسیار مهم نیز هست به عامل هزینه باز می گردد. معمولا برای بسیاری از افراد حتی کسانی که از بیمه های تکمیل درمان هم استفاده می کنند بحث هزینه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و حتی گاها برخی خانواده ها قادر نیستند از پس این هزینه های زیاد بر بیایند.

بخش مراقبت های ویژه یا آی سی یو هم به علت خدمات خاصی که ارائه می دهد و نیز مسئولیتی که بر عهده داشته و نوع بیمارانی که در آن پذیرش میشوند بسیار حساس بوده و به همین دلیل هم مخارج بسیار زیادی را برای بیمارستان در بر دارد. در نتیجه هزینه هایی هم که برای افراد بستری شده در این بخش محاسبه می شوند بسیار بالا بوده  و حتی گاها بیمه تا نیز تا حدی این هزینه ها را متقبل شده  و مابقی را قبول نمی کند و فرد می بایست آن را بپردازد.

به علت وجود این بار مالی بالا و مخارج و هزینه های سنگین گاها پزشک فرد تصمیم می گیرد تا ادامه ی درمان وی را از منزل پیش ببرد.

3-      حضور در محیط خانه برای بسیاری از افراد آرامش بخش و تسکین دهنده بوده و حتی ممکن است به فرد کمک کنند تا زودتر سلامتی خود را بازیابد.

 

حضور پرستار در منزل چه مزیت هایی در بر دارد؟

افرادی که به هر دلیلی در بستر بیماری و در شرایط آی سی یو قرار دارند ببسته به وضعیتی که در آن هستند می بایست خدمات مراقبتی و نظارتی دریافت کنند.

این خدمات چه در ابعاد جسمانی بوده و چه در ابعاد روانی می بایست به نوعی به وسیله ی فردی که در آن خبره بوده صورت پذیرند.

لذا بیمار نیازمند پرستار، بهیار، مشاور، کمک پرستار و سایر افرادی از این قبیل می باشد تا آنها بتوانند در صدد رفع احتیاج های بیمار مورد نظر برآمده و نسبت به انجام این نیازها اقدام کنند.

 

خدمات آی سی یو در منزل شامل چه مواردی می شود؟

گاها لازم است تا خدمات مراقبت های ویژه در منزل فرد بیمار به وی ارائه شوند. حال می خواهیم بینیم ارائه ی این خدمات در منزل به چه صورت انجام می گیرد؟

نخستین اقدامی که در این موضوع صورت می پذیرد این است که تخت فرد بیمار به کلیه ی دستگاه ها و موارد مراقبتی لازم و تجهیزاتی که در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان وجود دارند و در عین حال بیمار به آنها احتیاج دارد مجهز می شود. بعد از این که مکان مورد نظر تاییدیه ی لازم را دریافت نمود یک نفر کارشناس در محل حضور پیدا  کرده و تعیین می کند که بیمار نیازمند چه نوع خدماتی می باشد.

بعد از آن هم به مرور سایر افرادی که بر حسب شرایط بیمار، چگونگی بیماری وی و نیز حد و حدود آن از شدید تا ضعیف به آنها احتیاج است روال درمان فرد و خدمات رسانی به وی را کامل می کنند.

 

خدمات مراقبت های ویژه در منزل مناسب چه افرادی با چه ویژگی هایی است؟

یکی از سوال هایی که عموما در بحث ارائه ی خدمات مراقبتی در منزل پیش می آید این است که اصلا چه افرادی می توانند از خدمات آی سی یو در منزل استفاده کنند و به آن نیاز دارند؟

یکی از پرتعدادترین کاربران این روش مراقبتی افرادی هستند که یا دارای سن و سال بالایی هستند و سالخورده یا سالمند محسوب می شوند و یا در حرکت مشکل داشته و توانایی حرکت را در اختیار ندارند.

علاوه بر این اشخاصی که قادر نیستند در شهر نسبت به عبور و مرور اقدام کنند یا کسانی که وضعیت مالی آنها به وی این اجازه را نمی دهد از خدمات گران قیمت بیمارستان ها در زمینه ی آی سی یو چه در بیمارستان های عمومی و چه در بیمارستان های خصوصی و پرهزینه استفاده کنند،

حتی افرادی که از خدمات مراقبت های ویژه ای که در بیمارستان دریافت نمونه اند ناراضی هستند همه و همه کاندیداهای خوبی برای دریافت خدمات مراقبت های ویژه در منزل بوده و از شرکت های فعال در این زمینه در خواست می کنند تا خدمات مورد نیاز و مدنظرشان را به آنها ارائه دهد.

 

 

به طور کلی حسن های دریافت کردن خدمات مراقبت های ویژه در خانه چیست؟

تسریع در پروسه ی خوب شدن حال بیمار با پایین آمدن ریسک مبتلا شدن مریض به عفونت:

هنگامی که بیماری در منزل مراقبت های لازم را دریافت می کند از خطرهای موجود در بیمارستان مانند مبتلا شدن به انواع مختلف عفونت ها مصون می ماند و ریسک ابتلا به انها تا حد زیادی کاهش پید میکند. همین امر می تواند در سرعت بهبودی بیمار موثر بوده و آن را بیشتر کند.

مخارج مقرون به صرفه تری که مراقبت از بیمار در منزل به همراه دارد:

معمولا خدمات مراقبتی ارائه شده در بیمارستان ها خصوصا اگر برای بخش های مراقبت ویژه باشند بسیار بالا بوده و بیمه نیز گاها همه یا بخشی از آن را تقبل نکرده و کلیه ی هزینه ها به پای فرد می افتند.

اما اگر همین مراقبت ها در منزل بیمار ارائه شوند می توان گفت هزینه ها تا حد خوبی کاهش پیدا کرده در عین حالی که کیفیت خدمات حفظ شده و بیمار می تواند خدمات مراقبتی استاندارد و همچنین مقرون به صرفه در اختیار داشته باشد.

تاثیر حضور در منزل و عدم حضور در محیط بیمارستان بر بیمار:

برخی افراد دارای روحیه ی خاصی هستند که ماندن در بیمارستان ممکن است سبب بروز اثرات منفی در روحیه ی آنها شود.

علاوه بر محیط بیمارستان نبود اعضای خانواده و ناآشنا بودن محیط و مانوس نبودن بیمار با آن می تواند سبب بروز استرس برای بیمار شود. حضور در جمع خانواده می تواند به شدت ارامش بخش و تاثیرگذار بر بهبودی باشد.

ارائه ی مراقبت های لازم با توجه به احتیاج های بیمار:

بیمارستان ها برای همه ی افراد یک بخش خدمات مشخص و مساوی دارند و عموما خواسته های منحصر بفرد بیمار در انها تامین نمی شود در حالی که در خانه بیمار می تواند کلیه ی نیازهای خود را با پرستار در میان گذاشته و از انجام نها مطمئن باشد.

کمک به انجام کارهای روزمره و تسهیل انجام انها:

گاها بیمار از انجام کارهای روزمره ی خود مثل استحمام، نظافت و غیره هم عاجز است. حضور یک پرستار تمام وقت و آموزش دیده و باتجربه در این موارد می تواند بسیار کمک کننده باشد.